Internationale wijncursus: WSET Level 2

Internationale wijncursus: WSET Level 2

with Geen reacties

Proost! Vanaf volgende woensdag (12 september) start ik met een internationale wijncursus: WSET Level 2. Twee en half jaar geleden ben ik toevallig op Terschelling terecht gekomen. Het is een fantastisch eiland en ik wil er eigenlijk niet meer weg, alleen de arbeidsmarkt is wel beperkt. Voor mijn vakgebied (content creator/social media) zijn nauwelijks tot geen banen te vinden. Ik ben heel erg in mijn nopjes bij Strandpaviljoen De Branding, maar mis zo nu en dan de uitdaging. Deze kriebels probeer ik dan te stillen door middel van onder andere cursussen.

Vanaf 12 september begin ik daarom aan de internationale wijncursus: WSET Level 2. Deze cursus wordt dus niet alleen in Nederland erkend, maar in de hele wereld. De cursus bestaat uit 8x een avond van ongeveer 3 uur waarin onder andere les krijgen over de wijngaard, wijn maken, druivensoorten, wijnstreken, etc etc. Ik ga hem volgen in Zwolle (omdat ik dan makkelijk kan overnachten bij mijn ouders/vrienden), maar hij wordt door heel Nederland gegeven. Via deze link vind je alle startdatums en plaatsen van de cursus.

Al jaren ben ik geïnteresseerd in wijn en zat deze cursus in mijn hoofd. Met vriendinnen deden we regelmatig (via vakantieveilingen) wijnproeverijen aan huis. Tussen neus en lippen door vertelden deze ‘sommeliers’ en ‘importeurs’ extra informatie over dat de kleur van rosé niet altijd iets zegt over de smaak, witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt kan worden en wat ‘brut’ op de fles champagne betekend. En hoewel ik wel verschil proefde tussen de verschillende wijnen, wist ik nooit te benoemen waardoor ik de een nou lekkerder vond dan de andere.

 

Afgelopen tijd begon is steeds bewuster wijn te drinken, probeer ik te beschrijven wat ik ruik en probeerde ik te onthouden welk soort druif ik nou wel en welke niet lekker vind. Nu de winter er weer aankomt en de drukte bij De Branding grotendeels voorbij is, leek me dit het perfecte moment om te starten met de wijncursus.

WIJN Het Basisboek

Er is ook een WSET Level 1, deze wordt alleen gegeven op zondag en dat was voor mij geen optie vanwege mijn werk. Ik nam daarom contact op met wijnstudio of ik niet alleen het boek kon krijgen zodat ik door middel van zelfstudie alvast een goede basis kon leggen. WSET Level 1 is namelijk niet verplicht om te starten met WSET level 2, maar geeft wel een goede basis. Dit was geen probleem en sinds afgelopen dinsdag ben ik al hard aan het studeren en ik vind het zo leuk!

In WIJN Het Basisboek leer je de basis over wijnbouw, wijn maken, witte druiven, blauwe druiven, verschillende klassieke en nieuwe wijnbouwregio’s en zijn er testvragen en oefeningen! Ik krijg er zoveel energie van en dat wil ik graag met jullie delen! Verwacht daarom aankomende maanden wekelijks een update van mijn ervaringen en kennis die ik op doe!