Voor als je ook nog steeds geen idee hebt wat je later wil worden: kijk deze TED Talk!

Voor als je ook nog steeds geen idee hebt wat je later wil worden: kijk deze TED Talk!

with Geen reacties

“Wat wil je later worden?” is denk ik een van de meest gestelde vragen van vroeger. De meeste mensen hebben hier vaak snel en duidelijk een antwoord op. De een wordt verpleegkundige, de ander wordt leraar en och, wat zou ik dat antwoord ook (willen hebben) kunnen geven. Vanaf kleins af aan heb ik eigenlijk geen idee, en nu nog steeds niet. En daardoor word ik onrustig. Iedereen weet precies wat hij of zij wil, of is gelukkig en heeft vrede met wat ie doet. Van de week had ik het er met een collega over en vanochtend zag ik plots de blog “Wanneer je niet weet wat je later wil worden en niet één passie hebt (multipotentialites)”van Jennie. Blijkbaar ben ik toch niet de enige.  Emilie Wapnick legt in de TED talk “Why Some of us don’t have one true calling” haarfijn uit hoe het er in mijn hoofd eigenlijk aan toe gaat.

Een aantal beroepen die de revue gepasseerd zijn toen ik klein was zijn bijvoorbeeld ‘dolfijnentrainer’, ‘archeoloog’ en ‘beeldenvorming lerares’. Maar ook op latere leeftijd had ik, vaak in tegenstelling tot mijn klasgenoten, geen idee. Ik besloot de opleiding Creatieve Media & Technologie te gaan studeren, een opleiding waar je alle kanten op kan met vakken als ‘fotografie’, ‘(websites) programmeren’, ‘grafisch vormgeven’ en ‘sociologie, psychologie en filosofie’. Waar de meeste klasgenoten in jaar 1 of 2 precies wisten wat ze leuk vonden en zich gingen specialiseren in een enkel vak, vond ik eigenlijk alles leuk. Ik besloot daarom een minor Trendwatching te gaan volgen, gewoon, omdat misschien dat dan toch mijn roeping was. Uiteindelijk vond ik dit ook echt heel erg leuk, maar was dit ook niet wat ik de rest van mijn leven wilde doen.

Multipotentialites

Emilie noemt ‘ons’ dan ook ‘multipotentialites’: mensen die niet 1 passie hebben, maar graag met meerdere dingen tegelijkertijd bezig zijn. Of zich een bepaalde korte periode met volle overgave op een bepaald onderwerp storten. Precies zoals het in mijn hoofd gaat. Bij de minor trendwatching dacht ik: ja, eindelijk, dit is wat ik echt leuk vind! Na een tijdje ging de lol er echter vanaf omdat ik simpelweg niet vijf dagen achter een laptop wil zitten en was ik weer teleurgesteld in mijzelf. Weer een soort van gefaald.

Daarna dacht ik: ja, de pre-master interior & architecture design, dat is een goed idee! Dan ga ik daarna mijn kennis van trends & ontwikkelingen combineren met het ontwerpen en herstemmen van panden! Dat is wat ik wilde doen! Na een half jaar had ik alleen geen zin meer om al die technische berekeningen te maken en besloot ik dat ik toch eigenlijk echt op Terschelling wilde blijven wonen. Teleurstelling twee. Daarna volgde nog een duikcursus (ja, goed idee! Dan kan ik duiklessen op Terschelling gaan geven!), waarna ik terug op het eiland weer te snel afgeleid was door andere dingen.

En nu, nu ben ik begonnen aan een internationaal erkende wijncursus. Echt zo tof en wat zou ik het leuk vinden om mijn enthousiasme en kennis over te brengen op andere mensen! Tussen door ben ik 5 dagen in de week aan het werk (bij twee verschillende werkgevers), wil ik graag mijn website verder uitbouwen, wil ik meer tekeningetjes maken en hier ansichtkaartjes van laten maken en liggen er 400 foto’s op mij te wachten om in een fotoboek te plakken, want dat leek me ook een tof idee.

Multipotentialites superpowers:

Emilie legt uit dat dit schuldgevoel wat je krijgt simpelweg door de samenleving wordt gecreëerd en eigenlijk nergens op slaat. Onze kracht is juist dat we alles leuk vinden en daardoor hebben we heel veel kennis op verschillende vakgebieden die we ook weer in andere vakgebieden kunnen gebruiken.

Ze noemt dit ‘idea synthesis’: Het combineren van twee (of meer) gebieden met elkaar en iets nieuws creëren wat er precies tussen in ligt. Als voorbeeld geeft ze bijvoorbeeld de sieraden lijn van Sha Hwang en Rachel Binx. Individueel zijn ze geïnteresseerd en gespecialiseerd in cartografie, data visualisatie reizen, wiskunde en design. Daaruit is de sieradenlijn Meshu ontstaan, dat op geografie geïnspireerde sieraden maakt, door een eclectische mix van vaardigheden en interesses.

Daarnaast is een andere superpower van multipotentialites ‘rapid learning’. Multipotentialites zijn minder bang om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Hierdoor beschikken ze over een mix van vaardigheden uit verschillende vakgebieden die weer toe te passen zijn in andere vakgebieden. Dit is zeer waardevol omdat multipotentialites vanuit een heel ander en breed perspectief naar dingen kijken. Volgens Emilie is het dan ook nooit verloren tijd om iets te doen wat je leuk vind, zelfs als je er daarna weer mee stopt. Die kennis raak je namelijk nooit meer kwijt en verbreed alleen maar.

De derde superpower is adaptability’: het vermogen om je om te vormen in welke rol dan ook. Als voorbeeld geeft ze Abe Cajudo: een filmregisseur, webdesigner, kickstarter-consultant en soms een leraar. Hij waardevol omdat hij omdat hij goed werk verricht en verschillende rollen kan spelen, afhankelijk van wat zijn opdrachtgever nodig heeft. Volgens Fast Company is ‘adaptability‘ dan ook een van de belangrijkste vaardigheden om succesvol te zijn in de 21e eeuw.

Dus als je niet vanaf kleins af aan niet weet wat je wil worden en nu nog steeds niet: Het is niet erg! Omarm juist alle passies die je hebt en maak er gebruik van! Volgens Emilie moet je juist je nieuwsgierigheid volgen en in dat konijnenhol duiken (kijk Alice in Wonderland als je het konijnenhol niet snapt).

En zoals Jennie ook zegt: ik weet van mezelf dat ik een korte spanningsboog heb en dat is niet erg. Ik heb niet de ambitie op de rest van mijn leven hetzelfde beroep te doen en daar de beste in te worden. Ik haal mijn geluk juist uit korte cursussen en ‘beroepen’ en dat is ook gewoon oké. Het maakt mij als persoon juist ook zo uniek.

 

 

Bekijk de TED Talk van Emilie hier: https://www.ted.com/talks/emilie_wapnick_why_some_of_us_don_t_have_one_true_calling/up-next#t-589274