Rommel- antiekmarkt in Lille, Frankrijk

Rommel- antiekmarkt in Lille, Frankrijk

with Geen reacties

Lille! In Lille (ook wel Rijsel, Frankrijk) vindt je in het eerste weekend van september een keer per jaar de grootste rommel-, antiek-, brocante markt van Europa. Je vind er meer dan 12.000 kramen verdeeld over 100 kilometer. De hele stad is als het ware omgetoverd tot een grote rommelmarkt. En naast de gouden vondsten misschien wel het leukste aan dit event? Dat je tussendoor ook om de paar kilometer even moet gaan zitten om een wijntje te drinken en mosselen te eten!

Wij zijn in totaal twee keer naar Lille geweest. Een keer in 2014 en de tweede keer in 2015. Alle twee de keren reisden we naar Lille met een georganiseerde busreis. Dit betekende om 05 uur ‘s ochtends verzamelen, de achterbank in beslag nemen en vervolgens ongeveer 5 uur onderweg zijn. De buschauffeur zet je dan achter het station uit waarnaar zo met de hele meute richting het centrum loopt. Het enige nadeel is dat je geen hele grote aankopen kan doen, zoals kastjes, fietsen, grote lampen, kisten, etc.

Het begin van de markt, vlakbij het station en de parkeerplaats voor de bussen is het allerdrukst. Hoewel het eigenlijk overal ook wel druk is. Na de eerste paar straten met kraampjes is het dan gelukkig tijd om neer te strijken bij het eerste restaurantje. Tijd voor een bifi-worstje terwijl we wachten op de wijntjes..

Mijn aankoop van deze 1e keer Lille was de Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club-LP van de Beatles. Deze LP kwam heel vaak voor in mijn examens van beeldende vorming op de HAVO en toen ik hem zag ben ik eerst nog doorgelopen. Later ben ik als nog terug gelopen om hem te kopen en nu, een paar jaar later (2018) wordt hij wekelijks gedraaid op de platenspeler op Terschelling.

Mijn beste aankoop van mijn tweede keer Lille was dit oude winkelmandje. Hoewel deze eerst fungeerde als chipsmand, daarna promotie maakte naar wasmand, is hij nu gepromoveerd naar dekentjeshouder. Ook een oud domino-spel was onze score en die moest gelijk uitgeprobeerd worden natuurlijk. Ondertussen hadden we er alweer een paar kilometers opzitten en dan is het weer tijd voor een.. wijntje!

Je komt echt de meest fantastische dingen tegen in Lille. Van brocante kastjes tot aan vintage racefietsen, oude tankstations, LP’s, grote dekenkisten, oud gereedschap, alles wat je je maar kan bedenken. Het is maar net waar je naar opzoek bent.

Na elk wijntje is het weer tijd om een paar kilometer verder te lopen. Wij vind meestal het deel helemaal op het eind, vlak bij het park en het water het leukst. Het is hier, vergeleken met het deel bij het station iets rustiger. Het is dan ook een stuk verder lopen. Alles is iets ruimer opgezet en je vind hier mooie spullen voor een normale prijs. In vergelijking met de hoofdprijs die soms aan het begin van de route betaald.  Hierna is het weer tijd om neer te strijken op een terrasje voor.. mosselen!

Overal waar je komt heb ze een aangepaste kaart met meestal alleen maar mosselen (op verschillende manieren) met friet. De lege schelpen gooien ze per restaurant op een grote berg, wie aan het einde van het weekend de grootste berg heeft is de winnaar. Deze heeft/had de beste mosselen! In dit weekend gaan er meestal zo’n 500 ton aan mosselen en 30 ton aan patat doorheen (!).

Hierna is het weer tijd om verder te struinen over de markt opzoek naar mooie vondsten. Heel bijzonder aan de twee keer dat wij naar Lille zijn geweest is dat we met een deel van de familie waren inclusief opa en zijn zus! Dit maakte het extra speciaal en zorgde ervoor dat we noodgedwongen soms een extra biertje en wijntje moesten drinken om opa zijn benen even rust te geven. Heel vervelend.

Niet alleen de rommelmarkt is heel erg tof, maar Lille op zich zelf is ook gewoon een hele mooie stad. Met zijn mooie pleinen, gebouwen en pittoreske straatjes. Door sommigen wordt Lille dan ook wel het Parijs van het noorden genoemd. Door de rommelmarkt en de grote drukte krijg je dit alleen niet altijd mee.

Aan het einde van de dag is het tijd om de bus weer op te zoeken. Groot voordeel is dat je na het lange struinen niet meer zelf terug hoeft te rijden en gewoon lekker een dutje kan doen. Wij gingen meestal met een georganiseerde reis via OAD, maar als je googled kom je genoeg aanbieders tegen. Natuurlijk kun je ook gewoon zelf met de auto (en aanhanger) en ergens (in de buurt van Lille) overnachten.