Boeken-club #2: Weg er mee – Dennis Storm (over minimalisme)

Boeken-club #2: Weg er mee – Dennis Storm (over minimalisme)

with Geen reacties

Never stop learning! Ik ben gek op lezen en dan voornamelijk in het ‘Paulo Coelho-genre’. Lekkere weg-lees-verhalen met tussen door (onderliggende) levenslessen. Ook boeken als ‘Je hebt wel iets te verbergen’ van De Correspondent en ‘Homo Deus’ van Yuval Noah Harari vind ik heerlijk om te lezen. Als er maar iets te leren valt.

Ik had het boek ‘Weg ermee’ van Dennis Storm al een paar keer voorbij zien komen, las de beschrijving en besloot hem te kopen. Het is een echt lekker weg-lees boek en ik had hem in een middag op het terras uit. Maar wel met heel veel interessante lessen en tips!

Het boek gaat over minimalisme en hoe je je leven hiermee stukken eenvoudiger en gelukkiger maakt. We leven tegenwoordig in een wereld waarin het aanbod van alles zo groot is dat we ook constant geprikkeld worden om nieuwe dingen te kopen. We willen de nieuwste iPhone, terwijl onze oude het gewoon nog doet. We willen die ene nieuwe broek met bloemen en dat fijne stofje, terwijl we nog tien andere broeken in de kast hebben liggen. Oh, en die mooie borden! Misschien handig voor als we een keer een kerstdiner geven?

En juist die prikkels om telkens iets nieuws te kopen en daarna een overload aan spullen thuis te hebben maakt ons zo onrustig. Je weet vaak van de helft niet dat je het überhaupt (nog) in huis hebt. Laat staan of je het gebruikt. Dennis Storm pleit daarom voor een leven alsof je op reis bent. Het belangrijkste is daarbij niet dat je zo weinig mogelijk spullen hebt, maar daarmee wel geld kunt uitsparen om andere dingen van te doen waar je echt gelukkig van wordt!

Prioriteiten stellen

Hij heeft zelf in totaal zo’n drie jaar uit een koffer geleefd en besefte dat je eigenlijk ook niet meer nodig hebt. Als de basis maar goed is. Na mijn ervaring op de Filipijnen, waar mijn backpack kwijt was en ik twee en halve week heb geleefd met twee korte broeken, 1 bikini en een paar shirtjes, kan ik dit beamen. Je hebt echt niet zoveel nodig en geeft zoveel rust als je (geen tot) nauwelijks keuze hebt.

Een van de mooiste voorbeelden in zijn boek vind ik het voorbeeld van het kopen van huizen. Iedereen wil tegenwoordig graag een maximale hypotheek, voor een huis met zo veel mogelijk ruimte wat in de praktijk nauwelijks gebruikt wordt. Voor een zolder van een bepaald aantal vierkante meters betaal je maandelijks tientallen euro’s meer en waarvoor? Op spullen op te slaan die je nooit gebruikt? Dat is toch eigenlijk te bizar voor woorden.. Van dat geld zou je uiteindelijk ook bijvoorbeeld een reis kunnen maken of iets kopen waar je echt elke dag weer gelukkig van wordt. Bijvoorbeeld een echt goed koffiezetapparaat.

De belangrijkste vraag die ik dan ook uit het boek haalde is: Wat vind ik nu echt belangrijk in het leven? Waar word ik echt gelukkig van? En dan op de lange termijn (maanden/jaren) en op de korte termijn (dagelijks). Afgelopen week besefte ik toen ik bij mijn ouders was hoe mooi het hier eigenlijk is. Dat heb ik eigenlijk nooit echt gezien, pas sinds ik ergens anders woon in een andere omgeving zie ik nu ook pas hoe mooi het hier ook is. Juist die afwisseling zorgt ervoor dat je (ik) de schoonheid van dingen (weer) in ziet.

Ik wordt gelukkig van dingen leren dus sinds kort ben ik begonnen met een wijncursus. Ik vind het zo leuk om te leren over de verschillende druivenrassen en hoe de plek waar ze groeien, het klimaat en wat de wijnmaker er mee doet weer invloed heeft op de smaak. Ik wil er alleen maar meer over weten en leren.

Op de lange termijn wil ik een mooie reis gaan maken. Of naar New Zeeland, Canada of Patagonia. Wanneer, dat moet ik nog even puzzelen in verband met wanneer mijn vriend thuis is. Ik heb in ieder geval weer een mooi doel om ‘minimalistisch’ te leven en daarmee geld te kunnen sparen!

Weg ermee – Dennis Storm

Het fysieke boek koop je hier.

Het e-book koop je hier.