De BASIS van WIJN: Klassieke witte druiven

De BASIS van WIJN: Klassieke witte druiven

with Geen reacties

Het druivenras, het terroir (gebied waar de druif groeit) en het wijnmaakproces zijn met zijn drieën verantwoordelijk voor de uiteindelijke smaak van een wijn. Binnen elk van deze categorieën heeft de wijnmaker afzonderlijk al meer dan 100 verschillende keuzes om te maken. Welk ras, welke bodemsoort, in welk klimaat, knip ik dat takje wel weg of niet, laat ik de druiven toch nog een paar dagen hangen of niet, maak ik gebruik van een tweede vergisting, laat ik hem op hout rijpen, ga ik hem mengen met een druivenras, etc. Daarom bespreken we hier de drie bekendste klassieke witte druiven! 

Chardonnay (niet aromatisch, aanpassingsvermogen en veel vinificatie)

Chardonnay is de kameleon onder de druiven. Hij is in staat om zich aan alle klimaten aan te passen. Afhankelijk van het klimaat en de vinificatietechnieken (wijnmaaktechnieken) smaakt een Chardonnay daarom altijd anders. Met aroma’s van groen fruit, citrus en in een heet klimaat zelfs tropisch fruit. Omdat Chardonnay vrij delicaat is, is hij zeer geschikt voor de effecten van verschillende vinificatietechnieken. Hierdoor krijgt de wijn bijvoorbeeld zuivelaroma’s en romige texturen.

Smaak:

 • Koel: groen fruit, citrus & groentetonen
 • Gematigd: steenfruit, citrus & meloen
 • Heet: tropisch

Vinificatietechnieken: veel (in gematigde/heette gebieden)

 • Malolactische gisting (zuivelaroma’s)
 • Lie (romige textuur en hartige aroma’s)
 • Eikenhout (taost, vanille en kokosnoot)

Gebieden:

 • Frankrijk:Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune, Meursault, Puligny-montrachet, Maconnais, Pouilly Fuisse)Champagneen Pays d’oc IGP
 • Australie:Victoria, Yarra Valley, Adelaid Hills, Margaret-river
 • Nieuw Zeeland:Marlborough (citrus, mineralen, veel hout)
 • VS:Californie, Russian River, Sonoma, Carneros (stevige body, intens, citrcus, steenfruit en en hout /  hartig)
 • Zuid-Amerika:Chili, Central Valley, Casablanca Valley (banaan en meloen, veel hout, koele zeewind en ochtendnevel) Argentinie: Mendoza (intens fruit, specerijen van hout)
 • Zuid-Afrika:Walker Bay

Goedkope wijnen: Zuidoost Australie, Westkaap, Californie, Central Valley (chili) Pays d’oc IGP, Vin de France. Zuid-Italie, Argentinie (vergist, vermengd en opgeslagen in roestvrijstalen tanks. Aroma’s van eikenhout door staven/chips

Blends: Semillon, Colombard, chenin blanc, viognier (aromatisch)

 

Sauvignon (zeer aromatisch, plantaardig en groen)

Sauvignon is een druivenras dat bepaalde verwachtingen oproept en dat ook vaak waar maakt, in tegenstelling tot een Chardonnay of Riesling die altijd anders zijn. Het is een zeer aromatisch druivenras met aroma’s van groen fruit, groene groenten en plantaardige tonen. Om het groen-aromatische karakter door te laten komen heeft Sauvignon een koel klimaat nodig. Hij doet het ook in een gematigd klimaat, maar dan mist hij vaak de doordringende aromatische complexiteit. Deze rijpen, in vergelijking met een koel klimaat, ook vaak op eikenhout. Hierdoor krijgen ze smaken als toast en specerijen.

Smaak:

 • Koel: groen fruit, groene groenten, veel zuur
 • Gematigd: groen fruit, minder zuur, houttonen

Gebieden:

 • Frankrijk:Loiredal (Val de loire, Sancerre, Pouilly Fume) Bordeaux (graves (leognan), sauternes) Pays d’oc IGP
 • Australie: Adelaide Hills
 • Nieuw Zeeland: Marlborough
 • VS:Californie (napa valley)
 • Zuid-Amerika:Chili (casablanca, san antonio)
 • Zuid-Afrika:Constantia, elgin

Goedkope wijnen: Touraine, Bordeaux, IGP, Val de Loire, Pays d’oc, Chili, Californie, Zuid-afrika

Blends: bordeaux, sauternes, semillon

 

Riesling (zeer aromatisch, aanpassingsvermogen en fruitig/bloemig)

De Riesling is net als de Chardonnay een kameleon. Hij past zich moeiteloos aan zijn omgeving aan en laat dit ook doorschemeren in zijn aroma’s. De Riesling is zo gevoelig voor zijn omgeving dat de druif een paar honderd meter verder heel anders kan smaken. Riesling is zeer aromatisch en heeft voornamelijk fruitige en bloemige aroma’s. Door zijn hoge zuren is hij daarnaast ideaal voor zoete witte wijnen.

Smaak:

 • Koel: groen fruit, citrus
 • Gematigd: citrus, steenfruit, limoen

Vinificatietechnieken:

 • late oogst (tropische fruit aroma’s)
 • edele rotting (zoete wijnen)
 • hout (honing, toast, petroleum)

Gebieden:

 • Frankrijk:Elzas, Alsace,
 • Duitsland: Mosel, Piesport, Bernkastel, Rheingau, Pfalz, Forst, Deidesheim, Rheinhessen
 • Oostenrijk
 • Australie:Clare Valley, Eden Valley,
 • Nieuw Zeeland:Zuidereiland

Goedkope wijnen: Duitsland, australie

Blends: niet