Beleef de magie van de nachtelijke hemel tijdens Nacht van de Nacht!

Beleef de magie van de nachtelijke hemel tijdens Nacht van de Nacht!

with Geen reacties

Aankomende zaterdag (27 oktober) is het ‘Nacht van de Nacht’; een evenement dat wordt georganiseerd door ‘De Natuur en Milieufederaties’ om aandacht te geven aan de lichtvervuiling. Nederland is namelijk een van de meest verlichte landen ter wereld en jaarlijks worden er miljoenen euro’s verspild aan onnodige nachtelijke verlichting.¬†Naast dat het een verspilling van energie en geld is verstoort de nachtelijke verlichting ook het bioritme van dieren en planten.

Tijdens Nacht van de Nacht worden daarom honderden evenementen georganiseerd door heel het land. Vaak in samenwerking met bedrijven en gemeenten. Het idee is dat iedereen zoveel mogelijk het licht uit doet; buitenverlichting, reclameborden, etalageverlichting, etc.

De magie van de nachtelijke hemel

Bijkomend voordeel van het evenement is dat (als het helder is) de sterren veel beter zichtbaar zijn. De nachtelijke hemel is namelijk ook ontzettend magisch. Als je werkt in de horeca dan fiets je vaak in het donker terug naar huis. Wanneer het droog en helder is een van de mooiste momenten van de dag, vind ik zelf. Het is stil op straat, je voelt de magische rust en tegelijkertijd is er die immense donkere hemel met sterren.

If people sat outside and looked at the stars each night, I’ll bet they’d live a lot differently! Calvin & Hobbes –

Op de eilanden is de luchtvervuiling sowieso al minimaal, maar ook hier worden aankomende zaterdag evenementen voor ‘Nacht van de Nacht’ georganiseerd. Extra speciaal is Terschelling: hier is het natuurgebied De Boschplaat benoemd als eerste ‘Dark Sky Park’ van Nederland.

Speciaal voor Nacht van de Nacht kun je aankomende zaterdag bijvoorbeeld het gebied per huifkar verkennen met een sterrenkundige via Huifkarbedrijf Puur. Of een avondwandeling maken door het gebied met een boswachter of Eilandmeisje.

Natuurlijk kun je ook zelf op pad.¬†Heel vroeger deden wij ‘s avonds met mama bijvoorbeeld altijd een spelletje wie als eerste de ‘grote beer’ kon vinden als we terug kwamen van een verjaardag. Van mijn eerste boekenbon die ik ooit kreeg kocht ik toen ook een ‘planisfeer’; een soort plattegrond van de hemel waarmee je de sterren die op die dag zichtbaar zijn kunt lokaliseren (nog steeds te koop, bijvoorbeeld hier). Of doe het iets meer van deze tijd met een app zoals SkyView.