De BASIS van WIJN: Klassieke blauwe druiven

De BASIS van WIJN: Klassieke blauwe druiven

with No Comments

Het druivenras, het terroir (gebied waar de druif groeit) en het wijnmaakproces zijn met zijn drieën verantwoordelijk voor de uiteindelijke smaak van een wijn. Binnen elk van deze categorieën heeft de wijnmaker afzonderlijk al meer dan 100 verschillende keuzes om te maken. Welk ras, welke bodemsoort, in welk klimaat, knip ik dat takje wel weg of niet, laat ik de druiven toch nog een paar dagen hangen of niet, maak ik gebruik van een tweede vergisting, laat ik hem op hout rijpen, ga ik hem mengen met een druivenras, etc. Daarom bespreken we hier de drie bekendste klassieke blauwe druiven! 

Pinot Noir (gemiddelde body, lage tannine, zacht)

Pinot Noir is een druif dat lastig te verbouwen is. In een te koel klimaat wordt hij niet rijp en smaakt hij voornamelijk plantaardig (kool/natte bladeren). In een te heet klimaat krijgt hij juist jamachtige smaken en aroma’s. Maar, in een gematigd klimaat zorgt hij voor een heerlijk zachte wijn met tonen van rood fruit.

Smaak:

  • Koel: plantaardig
  • Gematigd: rood fruit, plantaardig/dierlijk
  • Heet: jamachtig

Tannines: laag – gemiddeld (dunne schil)

Body: lichte kleur

Vinificatietechnieken: rijping op hout (toast, vanille)

Ouderen: nee

Gebieden:

  • Frankrijk: Bourgogne: Cote de nuits, Gevrey Chambertin, nuits-st-georges,Cote de beaune, beaune, pommardChampagne
  • Duitsland: Pfalz, Baden
  • Australie: Yarra Valley, Mornington Victoria: Peninsula
  • Nieuw-zeeland: Central Otago (intens), Marlborough (lichte stijl, mousserend) (meer body, minder zuur, intenser fruit, specerijen, rood fruit)
  • VS: Carneros, Sonoma Conty, Santa Barbara County (veel body, rood fruit, dierlijk) Oregon
  • Zuid-Amerika: Chili: Casablanca Valley, San antonio Valley
  • Zuid-Afrika: Walker Bay

Goedkope wijnen: Californie (central valley) Australie (murray-darling) Pays d’oc IGP, Chili

Blends: Gamay

 

Cabernet Sauvignon (gemiddelde body, veel tannine, krachtig)

Cabernet Sauvignon is een druivenras met een diepe kleur, gemiddelde body, veel tannine, veel zuur en krachtige aroma’s. Hij heeft vaak smaken van zwart fruit en groene/kruidige tonen. Door de intense fruitaroma’s en hoge tannine’s en zuren is hij zeer geschikt om te kunnen ouderen.

Smaak: zwart fruit, groene en kruidige aroma’s (paprika/munt)

Tannines: veel

Body: gemiddeld, diepe kleur

Zuur: veel

Alcohol: gemiddeld

Vinificatietechnieken: hout (rook, vanille, koffie, ceder)

Ouderen: ja (want: veel zuur, veel tannine)

Gebieden:

  • Frankrijk: Bordeaux: medoc, haut-medoc, paulliac, margaux, graves, pessac-leognan) 
  • Australie: Coonawarra, Margaret River
  • Nieuw Zeeland: Hawke’s Bay
  • VS: Californie (Napa Valley, Rutherford, Oakville, Sonoma, Alexander Valley, Columbia Valley)
  • Zuid-Amerika: Chili (Maipo Valley, Colchagua, Cachapoal, Rapel Valley), Argentinie (Mendoza)
  • Zuid-Afrika: Stellenbosch

Goedkope wijnen: Chili (Central Valley), Zuid-Frankrijk (Pays d’Oc IGP), Zuid-Afrika (Westkaap), Zuidoost Australie, Californie, Argentinie (Mendoza)

Blends: Shiraz/Carmenere

 

Merlot (volle body, gemiddelde tannines, zacht)

Merlot is een blauwe druif die voor wijn zorgt met een volle body en veel alcohol. Hij heeft minder intense aroma’s, tannines en zuren dan een Cabernet Sauvignon en wordt daarom ook wel het zachtere zusje genoemd. Hij heeft, afhankelijk van het klimaat, aroma’s van rood en zwart fruit met tonen van chocola.

Smaak: rood fruit

  • Gematigd: rood fruit, kruidig
  • Heet: zwart fruit, chocola, gekonfijt fruit

Tannines: gemiddeld, diepe kleur

Body: vol

Zuur: gemiddeld

Alcohol: veel

Vinificatietechnieken: hout (vanille, koffie)

Ouderen: ja (want: veel zuur, veel tannine)

Gebieden:

  • Frankrijk: Bordeaux, Saint-Emiliion, Pomerol
  • Australie: Coonawarra, Margaret River
  • Nieuw Zeeland: Hawke’s bay
  • VS: Californie, Napa Valley, Rutherford, Oakville, Sonoma, Alexander Valley, Columbia Valley,
  • Zuid-Amerika: Chili: Maipo Valley, Santiago, Colchagua, Cachapoal, Rapel Valley, Argentinie: Mendoza
  • Zuid-Afrika: Stellenbosch

Goedkope wijnen: Chili (central valley), Pays d’oc IPG, Zuid-Afrika (westkaap), Zuidoost Australie, Californie, Argentinie, Noord-Italie

Blends: Cabernet/Merlot/Shiraz/Malbec/Carmenere

 

Syrah (volle body, gemiddelde tannine, kruidig)

Syrah zijn kleine druiven met een dikke en donkere schil. De wijnen hebben een diepe kleur met gemiddeld tannine en gemiddeld zuur. Ze hebben veel body en aroma’s van zwart fruit en chocola.

Smaak: zwart fruit/chocola

  • Gematigd: gerookt vlees en specerijen (zwarte peper)
  • Heet: zoetere tonen van specerijen (zoethout)

Tannines: gemiddeld

Body: vol en diepe kleur

Zuur: gemiddeld

Alcohol: gemiddeld

Vinificatietechnieken: hout (toast, vanille, kokosnoot)

Ouderen: ja, plantaardig/dierlijk(leer, natte bladeren, aarde)

Gebieden:

  • Frankrijk: Noordelijk Rohnegebied (Cote Rotie, Hermitage, Crozes Hermitage) Minervois
  • Australie: Hunter Valley, Mclaren vale, Barossa Valley
  • Zuid-amerika: Californie, Washington State, Chili
  • Nieuw-zeeland: Hawkeys Bay

Goedkope wijnen: pays d’oc igp/languedoc a/spanje/south eastern australie

Blends: Viognier/Cabernet Sauvignon

 

Grenache (volle body, weinig tannine, zacht)

Grenache zijn grote blauwe druiven met een dunne schil. Ze hebben een diepe kleur, veel body, een hoog alcoholgehalte en weinig zuur. Ze hebben aroma’s van rood fruit en door de dunne schil zijn ze perfect voor het maken van rosé.

Smaak: rood fruit/specerijen (witte peper, zoethout)

Tannines: weinig

Body: veel body, lichte kleur

Zuur: laag

Alcohol: veel

Vinificatietechnieken: rose

Ouderen: ja: toffee/leer

Gebieden:

  • Frankrijk: Zuidelijk Rohnegebied (Cotes Du Rhone, Chateauneuf Du Pape) Minervois
  • Spanje: Priorat, Rioja, Navarra
  • Australie: Zuid-Australie

Goedkope wijnen: Pays d’oc IGP/Languedoc a/Spanje

Blends: Syrah/Mourvedre/Cinsault/Tempranillo