Boeken-club #5: 21 lessen voor de 21e eeuw

Boeken-club #5: 21 lessen voor de 21e eeuw

with Geen reacties
Never stop learning! Ik ben gek op lezen en dan voornamelijk in het ‘Paulo Coelho-genre’. Lekkere weg-lees-verhalen met tussen door (onderliggende) levenslessen. Ook boeken als ‘Je hebt wel iets te verbergen’ van De Correspondent en ‘Homo Deus’ van Yuval Noah Harari vind ik heerlijk om te lezen. Als er maar iets te leren valt.

21 lessen voor de 21e eeuw – Yuval Noah Harari

“In ‘Sapiens’ boog Yuval Noah Harari zich over het verleden, in ‘Homo Deus’ over de toekomst; nu laat hij zijn licht schijnen over het heden. Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog? Wat moeten we denken van het opkomend na..”

Het eerste boek van Yuval Noah Harari was een pittige kluif, maar ook zo interessant. 21 lessen voor de 21e eeuw zagen we ook gelijk overal voorbij komen en dus konden ook wij hem niet laten liggen. En oh, het is weer zo’n goed boek. Het is geen lekker wegleesboek, waarin je jezelf even in een andere wereld bevind. Het is een relativerend boek dat je met beide benen op de grond zet en je laat nadenken over de maatschappij waarin wij tegenwoordig leven. Een perfect boek als je behoefte hebt aan wat inspiratie over (jou rol in) de samenleving.

Technologische & politieke uitdagingen

Het boek is opgedeeld in diverse thema’s: technologische uitdagingen, politieke uitdagingen, hoop & wanhoop, waarheid & veerkracht. In technologische uitdagingen gaat het voornamelijk over de rol van de mens vs. de rol van robots in de huidige samenleving. Hoe neemt Artificial Intelligence een rol in in onze samenleving en bijvoorbeeld specifiek in de gezondheidszorg. Zijn daar regels voor nodig? En gaan straks al onze banen verloren? Of worden er juist nieuwe banen mee gecreëerd? En hoe zit het met de ethische kant van AI?

In het hoofdstuk ‘politieke uitdagingen’ wordt behandeld hoe onze politieke systemen beïnvloed worden door diezelfde robotisering. Kunnen we ons huidige systeem aanpassen of kunnen we beter een heel nieuw systeem ontwikkelen? Hoe kan het dat Turken die hier in Nederland wonen wel voor de Turkse president Erdogan stemmen, maar niet in Turkije willen leven onder zijn regiem? Krijgen we straks een basisinkomen (kapitalisme) of kunnen we beter universele basisdiensten instellen (communisme)? Kunnen we dan bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen straks gezien als fulltime baan?

Het boek is zo interessant dat wij soms hele pagina’s aan het markeren zijn op onze e-reader. We hebben hem nog niet uit, maar we zijn over de eerste paar hoofdstukken al zo enthousiast dat we hem jullie niet langer wilden onthouden.

Het fysieke boek koop je hier

Het e-book koop je hier