De BASIS van WIJN: Gedistilleerd (cognac, whiskey, gin, etc)

De BASIS van WIJN: Gedistilleerd (cognac, whiskey, gin, etc)

with Geen reacties

Distilleren:

Distilleren is het scheiden van twee of meer vloeistoffen op basis van hun kookpunt. Hierdoor houd je bijvoorbeeld een vloeistof over met een hoger alcoholgehalte (omdat water eerder verdampt). Leuk weetje: heel vroeger werd distillatie gebruikt om medicijnen mee te maken. Toen mensen ontdekten dat het drinken van distillaten een aangenaam effect had, verspreidde het zich wereldwijd.

Je kunt distilleren op verschillende manieren. De twee meest gebruikte manieren zijn door middel van een distilleerketel en distilleerkolom. Het grootste verschil tussen deze twee is dat na 1x distilleren het alcoholgehalte in een vloeistof uit een distilleerkolom veel hoger ligt dan een vloeistof uit een distilleerketel. Het verschil in smaak komt echter niet (grotendeels) door het het type distilleerketel dat gebruikt wordt, maar door het alcoholgehalte van de uiteindelijke vloeistof.

Distillaat met lager alcoholgehalte – meer onzuiverheden, maar daardoor ook meer smaak en karakter. De onzuiverheden maken het distillaat echter ook scherper waardoor hij vaak eerst nog op hout gerijpt moet worden.

Distillaat met hoger alcoholgehalte – lichter van smaak en karakter. Wel relatief zacht en kunnen gebotteld worden zonder de hoeven rijpen.

Soorten distillaat:

1. Brandy: 

Brandy is het resultaat wanneer je een wijn (gemaakt van gezonde druiven) distilleert en daarna laat rijpen op eikenhout/ kleur met karamel. VS, VSOP en XO (Napoleon) geeft de minimale rijpingsperiode weer. 

 • Cognac: Houtgerijpte brandy uit afgebakend gebied ten noorde van Bordeaux. Word tweemaal gedistilleerd in destilleerketel. Lichte tot gemiddelde body, fruitig-bloemige aroma’s en zachte alcohol.
 • Armagnac: Houtgerijpte brandy uit afgebakend gebied ten zuiden van Bordeaux. Word gedistilleerd in distilleerkolom. Gemiddeld tot volle body, gedroogd fruit aroma’s, relatief laag alcoholgehalte.
2. Whiskey:

Houtgerijpt distillaat gemaakt van granen (gerst, mais en rogge). 

Schotse whisky: whiskey die gedistilleerd moet worden in Schotland en daar minimaal 3 jaar op eikenhout moet rijpen.

 • Moutwhiskey/Malt whisky: uitsluitend gemaakt van gemoute gerst en moet gedistilleerd worden in koperen distilleerketels.
 • Single Malt Scotch Whiskey: Malt whiskey die uit een distilleerderij komt.
 • Graanwhiskey: Gemaakt van een mengsel van granen, waaronder mais, tarwe en gemoute gerst. Gedistilleerd in distilleerkolom. Zachter en lichter dan single malt.
 • Blended Scotch Whiskey: Graanwhiskey geblend met malt whiskey.

Ierse whiskey:  whiskey gemaakt van een mengsel van gemoute en ongemoute gerst met andere granen. Ronder en lichter van smaak dan Schotse whiskey.

Noord-Amerikaanse whiskey: Whiskey gemaakt in de VS.

 • Bourbon: gemaakt uit mengsel van graansoorten, moet minimaal 51% mais bevatten. Hierdoor is bourbon zoeter dan andere graandistillaten.
 • Tennessee whiskey: gemaakt uit mengsel van graansoorten, moet minimaal 51% mais bevatten. Mag echter alleen gemaakt worden in Tennessee. Wordt gefilterd door houtskool wat de whiskey verzacht.
3. Rum:

Vaak op houtgerijpt distillaat gemaakt van suikerriet (meestal melasse). 

 • Witte rum: rum met droog en neutraal karakter. Kan houtrijping gehad hebben, de kleur is dan weggehaald door houtskoolfiltering.
 • Gouden en gekruide rum: droge of iets zoete, maar zacht distillaat. Intense en complexe aroma’s.
 • Donkere rum: zoete rum met veel smaak en een volle body. Verschillende jaren houtrijping en is rond, intens en complex.
4. Tequila:

Gemaakt van minimaal 51% blauwe agave (vetplant) en gemaakt zijn in afgebakend Tequilaregio in Mexico. 

 • Blanco/Silver: meest authentieke expressie van agavedistillaat. Droog en intense smaken van groenten en specerijen.
 • Joven/Oro/Gold: ongerijpte tequila waar karamel aan is toegevoegd.
 • Reposado: kort gerijpte tequila
 • Anejo: langer gerijpte tequila
5. Wodka:

Gemaakt van graan, druiven of aardappels. Moet tot minste 95% alcohol gedistilleerd worden. 

6. Gearomatiseerde distillaten: 

Gin: Neutraal basisdistilaat gearomatiseerd met plantaardige ingrediënten, waaronder jeneverbes de belangrijkste smaakmaker moet zijn.

 • London Dry Gin: twee keer gedistilleerd worden, waarbij het neutrale distillaat voor een tweede keer gedistilleerd moet worden in distilleerketel met plantaardige ingrediënten. Hierna mogen er geen smaakstoffen meer worden toegevoegd.
 • Gedistilleerde gin: London Dry Gin, maar hier mogen wel smaakstoffen worden toegevoegd na de herdistillatie.
 • Goedkope gin: wordt niet voor een tweede keer gedistilleerd. Hier worden alleen smaken toevoegt in de vorm van extracten.

Likeur: Neutraal basisdistillaat die gearomatiseerd en gezoet wordt. In vier categorieën te verdelen: zuivel, kruiden, vruchten en zaden/noten. Moet wettelijk bepaald minimaal zoetheidsgehalte hebben.