Docu-club #5: Wetenschap om op te vreten

Docu-club #5: Wetenschap om op te vreten

with Geen reacties

Wat is er fijner in deze wintermaanden dan op de bank met een zak chips, chocola en een glas wijn? Op de bank met een zak chips, chocola, een glas wijn en een docu over waarom we graag met chips en chocola op de bank zitten! In ‘Wetenschap om op te vreten’ wordt de wetenschap achter ons eten bloot gegeven.

In de driedelige serie wordt ons eten op microscopisch niveau bekeken. Waarom kiezen we chocola boven een wortel? Waarom wordt een ei hard als je hem kookt? Hoe kan het dat je het een lekker vind en het ander niet? De docu-serie combineert prachtige (op moleculair niveau) beelden van ons eten met wetenschap.

In de eerste aflevering (Voedsel voor het brein) wordt er bijvoorbeeld in gegaan op hoe onze hersenen getriggerd worden door eten. Is koffie echt verslavend? En waarom verlangen we constant naar vet eten, als we weten dat het eigenlijk niet ‘gezond’ is? In de tweede aflevering (Een kwestie van smaak) wordt het verband tussen eten en er van genieten uitgelegd. Wat is ‘smaak’ nu eigenlijk precies? En waarom vinden we het een lekker en het ander niet? In de laatste aflevering (Je bent wat je eet) wordt behandeld waarom we de rest van ons leven blijven zoeken naar voedingsstoffen die ook in ‘moedermelk’ zitten en worden er een aantal inkijkjes gegeven in verschillende (eet)culturen.

De afleveringen duren 49 minuten en zijn via onderstaande link te bekijken:

https://www.npostart.nl/wetenschap-om-op-te-vreten/VPWON_1275792