De BASIS van WIJN: Sherry & Port

De BASIS van WIJN: Sherry & Port

with Geen reacties

Sherry en port zijn versterkte wijnen. Er wordt extra alcohol aan de wijn toegevoegd en gerijpt op eikenhout.

Sherry: Sherry is neutrale droge witte wijn met weinig zuren (vaak palominodruif). Deze wijn wordt vergist in roestvrijstalen tanks. Hierna wordt er alcohol aan toegevoegd en word hij gerijpt in bota/butt (oude vaten). Dit wordt het solerasysteem genoemd, waarbij jongere en oudere wijnen constant met elkaar gemengd worden terwijl ze ouderen.

  • Fino/Manzilla: bleke kleur, droog, gemiddelde body. Citroenschil, amandelen en broekachtige tonen.
  • Amontillado: fino/manzilla + distillaat voor een hoger alcoholgehalte. Diepere kleur van amber met nootachtige smaken. Droog, tenzij de term ‘medium’ op het etiket vermeld staat.
  • Oloroso: Versterkt tot 18%. Diepbruine kleur, veel body en alcohol. Intense noten en dierlijke elementen. Droog, tenzij de term ‘cream’ op het etiket vermeld staat.
  • PX (Pedro Ximenez) Zeer zoete sherry gemaakt van de PX-druif. Zwart van kleur, gedroogd fruit, veel body en stroopachtige structuur.

Port: Port is een blend van blauwe druivenrassen. Deze blauwe druiven worden kort vergist, waarna een druivendistillaat wordt toegevoegd. Hierdoor gaan de gisten dood, waardoor er veel restsuikers overblijven. Er blijft dus een zoete rode wijn over met een hoog alcoholgehalte. 

  • Rubyport: diepe kleur en fruitig. Korte rijping. Ruby port (zonder oogstjaar), Reserve Ruby port (tot vijf jaar rijping) en Late Bottled Vintage (reserve port, maar dan van een oogst).
  • Vintageport: Diepe kleur, veel tannine en intense fruitsmaken. Kruidige aroma’s, gekookt fruit, dierlijk en plantaardige tonen. Vintageport moet gedecanteerd worden door dat hij ongefilterd wordt gebotteld.
  • Tawnyport: Bruinrode/bruine kleur, lichte stijl port met toffee en karamel. Reserve tawny port ligt minstens zes jaar op eikenhout.